ЖИВЕТИ ЗЕЛЕНО - НОВИ ПРОЈЕКАТ НИШКЕ ПАЛИЛУЛЕ
14.02.2013

Један од четири главна развојна приоритета, дефинисани Акционим планом Градске општине Палилула 2012-2016 је и стратешки циљ-заштита животне средине. Пројекат, који ће се реализовати у овој организацији локалне самоуправе Града Ниша током ове године, у оквиру програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија, је и пројекат Живети "ЗЕЛЕНО", који се уз подршку ЕУ-ИПА ФОНДА, остварује у партнерству са бугарском општином ИХТИМАН.

„Са задовољством могу да кажем да Градска општина Палилула у Нишу успешно сарађује са општинама у Бугарској-истакао је на конференцији за новинаре председник општине Бобан Џунић. Реализацијом новог пројеката „Living green”-„Живети зелено“ ојачаћемо наше  капацитета за заштиту животне средине, допринети подизању свести наших грађана. По речима Џунића, циљеви новог пројекта су и „подстицање сарадње на локалном нивоу о кључним питањима од заједничког значаја у погледу јачања територијалне кохезије, конкурентности и одрживости у пограничном региону; промоција одрживог развоја и изградња капацитета за заједничко решавање проблема и размену искуства у области заштите животне средине; јачање свести грађана Ихтимана и општине Палилула о питањима везаним за животну средину, очување биодиверзитета, еколошки исправног понашања, уштеда енергије и обновљиве енергије, питања климатских промена; сарадња и умрежавање у области заштите животне средине и политике енергетске ефикасности на образовном и пословном нивоу. Подизањем свести наших становника, очекујемо да смањимо и утрошак новца из буџета за уклањање дивљих депонија.

Подршка ЕУ-ИПА ФОНДА за ову пројектну активност је 162.671. ЕУРА а општини Палилула је намењено 61.913 ЕУРА.

По речима Милоша Стојадиновића, менаџера пројекта, на територији општине Палилула регистровано је двадесетак депонија што је отприлике од 2 до 3 хиљаде кубних метара отпада. „Ако узмемо да је отлањање једног кубика отпада 2000 до 2500 динара, укупан новац који треба обезбедити за санацију угроженог простора  превазилази вредност пројекта- каже Стојадиновић. Пројекат „Living green”-„Живети зелено“ би требало да допринесе да грађани схвате да је територија општине Палилула и њихов животни простор. Да отпад који несавесни грађани бацају – подједнако угрожава здравље свих становника у окружењу. Фокусираћемо се на младе људе. Радићемо конкурсе по средњим школама,  прикупљати информације о стању животне средине и тражћити решења како унапредити животну средину у Нишу, на територији општине Палилула и региону. Затим ћемо те информације размењивати са партнером из Бугарске и урадити публикацију и веб сајт, објаве у медијима.

И овај пројекат има за циљ, повећање одговорности наших грађана према животној средини а по речима организатора промовисаће нове облике интерактивних модула и најбоље праксе за заједничку изградњу капацитета у области заштите животне средине у региону. (ЕКОполис мрежа, Д.Видојковић)

ГАЛЕРИЈА СЛИКА - EKOpolis mreza ( faceboook)